Lainaa.com

Yleinen

Rt-slangi muistuttaa suomea

19.03.2014, kinmo

Suomalaisten rauhanturvaajien käyttämä slangi tai kieli juontaa juurensa pitkälle.
Moni nykysuomalainen tunnistaa sanat ”läyhy”, ”judanssi”  tai ”körmy”. Lapinlahden Linnut toivat suomen kieleen ”EVVK”-lyhenteen Lähi-idän viihdytyskiertueeltaan tuolloin 90-luvun alussa.

Slangin historia on siis siinä, että YK:n (suomalainen) valvontajoukko ei saanut käyttää omassakaan radioverkossaan salattua verkkoa. Tämä määräys oli ehto sodan osapuolien ja YK:n kesken määrittelemä. Mennään ajassa takaisin pitkälle 50-, 60- ja 70-luvuille. Radiokusoilu piti olla avointa ja osapuolten kuunneltavissa, mikä tänä päivänä kuulostaa mahdottomalta, mutta maailma oli silloin erilainen.
Suomalaiset rauhanturvaajat keksivät käyttää peitteistöä. Eli asia kuulostaa suomelta mutta ei ole sitä. Paikat ja tapahtumat verhoiltiin peitteistön mukaan joksikin muuksi. ”Kuuskuus braavo suuntana Matto”, tarkoitti tietyn partion suuntaa tiettyyn paikkaan.

Peitteistö muuttui kieleksi
Koska operatiivissa tehtävissä piti käyttää peitteistöä, niin pianhan se muuttui suissa yleiseksi käytännöksi. Kaikki oikeat termit ja paikat piti verhoilla peitoilla. Mutta tottakai vitsinä.
Majoitustiloista tuli körmyjä (johon alkoholin väsyttämä taistelija joskus kannetaan). Erilaisista asioista tuli juhaneita tai judansseja. Kähtävä tai käivärä tarkoitti Balkanilla ketä tahansa paikallista asukkia. Ähly on yleisnimitys arabille, ja joissain tapauksissa ei ole.

Slangiin ei pääse sisälle
Erilaiset operaatiot tuottavat erilaisia termejä. Afrikan, Afganistanin, Lähi-idän ja Balkanin rauhanturvaajat osaavat puhua samaa kieltä, vaikka jotkut termit ovatkin eriä. Tavallinen suomalainen ei sitä osaa tahi ymmärrä. Helposti fasut bongaavat jonkun wannabeen jos ryhmään haluaa mukaan.

Otetaan rt-kielestä yksi esimerkki: http://tuomasmuraja.com/?page_id=1234
Tuota siansaksaa ei ymmärrä kukaan. Paitsi rauhanturvaaja, jolle se on silkkaa tietoa.

Kieli elää. Sitä voi hyödyntää – monella tapaa. Ehkä rt-slangi on säästänyt ihmishenkiäkin – meillä ja muualla.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *